Olej tłoczony z najwyższej jakości nasion czarnuszki siewnej. Charakteryzuje się gorzkawym smakiem, przechodzącym w ostry. Olej z czarnuszki nie jest filtrowany ani rafinowany. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wszystkie walory odżywcze. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w medycynie ludowej i homeopatii. Wpływają one korzystnie na odtruwanie organizmu z toksyn i na oczyszczanie krew. Ponad to spowalniają procesy starzenia, poprawiają witalność oraz obniżają ciśnienie krwi. Czarnuszka wspomaga także leczenie takich chorób jak: nieżyt żołądka, schorzenia pęcherzyka żółciowego i wątroby, żółtaczkę, choroby reumatyczne, stany nerwicowe żołądka i jelit, zaburzenia miesiączkowania. Bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości czarnego kminku w szczególny sposób można docenić w okresie jesienno-zimowym. Ułatwia walkę z przeziębieniem. Czarnuszka polecana jest alergikom ze względu na właściwości bakteriobójcze. Astmatykom natomiast ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela. Zastosowanie: olej z czarnuszki do doskonały dodatek do sałatek, surówek, gotowanych jajek, twarogu oraz pomidorów. Zalecana porcja do spożycia: 1 łyżeczka dziennie. Po otwarciu przechowywać w lodówce. *Kraj pochodzenia: Polska *Olej z czarnuszki egipskiej wytłoczony w Polsce. Pozyskiwany poprzez tłoczenie nasion czarnuszki egipskiej (pochodzącej z Egiptu) w rodzimym zakładzie Ol'Vita w Polsce. W tym przypadku krajem pochodzenia oleju jest Polska (wytłoczony w Polsce). Ten olej charakteryzuje się delikatniejszym smakiem i aromatem.