100 % olej lniany powstaje z pierwszego tłoczenia ze specjalnie wyselekcjonowanych odmian lnu, które posiadają odpowiednią zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Dzięki tłoczeniu na zimno zachowuje wszystkie walory odżywcze. Olej lniany polecany jest również osobom stosującym dietę Budwigową. 100 % olej lniany, tłoczony na zimno, nieoczyszczony Zastosowanie: spożywcze: stosowany bezpośrednio, w kuchni powinien być stosowany na zimno, np. jako dodatek do sałatek, surówek, czy jogurtu. Można nim również doprawiać sosy przygotowane na zimno, w kosmetyce: polecany jest do cery tłustej i trądzikowej; może być stosowany zewnętrznie gdyż łagodzi pęknięcia skóry oraz działa regenerująco, przeciwzapalnie i nawilżająco. Zalecana porcja do spożycia: 1-2 łyżeczki dziennie. Po otwarciu przechowywać w lodówce. Kraj pochodzenia: Polska Termin przydatności do spożycia od momentu wytłoczenia: 3 miesiące. Dlaczego oleje mają krótki termin przydatności do spożycia? Oleje tłoczone na zimno są wrażliwe na czynniki zewnętrzne: światło i temperaturę. Tłoczenie na zimno bez konserwantów, sprzyja utlenianiu się, a co za tym idzie utracie wartości odżywczych. Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone - kwasy tłuszczowe jednonienasycone - kwasy tłuszczowe wielonienasycone 100 g 9 g 15 g 74 g Węglowodany: - cukry 0 g 0 g Błonnik 0 g Białko 0 g Sól 0 g Kwasy tłuszczowe omega-3 54 g/100 produktu.