100 % OLEJ KOKOSOWY TŁOCZONY NA ZIMNO NIERAFINOWANY Olej kokosowy nierafinowany to wysokiej jakości olej nieoczyszczony z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się delikatnym kokosowym smakiem i aromatem. Przechowywany w temperaturze powyżej 25°C przechodzi ze stałej postaci w płynną, zachowując przy tym wszystkie swoje walory odżywcze. Olej składa się w ok. 90% z nasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają układ odpornościowy, działają przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Olej kokosowy zawiera również naturalnie w nim występujący kwas kaprylowy, inaczej zwany kwasem oktanowym, który ma szerokie działanie i zastosowanie, szczególnie we wspieraniu prawidłowej pracy jelit. Ponadto olej kokosowy obniża poziom cholesterolu i reguluje przemianę materii, dlatego pomaga zachować szczupłą sylwetkę i nie odkłada się w postaci tłuszczu lub złogów. Czym różni się olej kokosowy rafinowany od nierafinowanego?Pierwsza różnica to jego cena. Olej nierafinowany jest droższy i jest to olej tłoczony. W procesie tłoczenia nie występuje wysoka temperatura, przez co zachowane zostają wszystkie prozdrowotne składniki w tym aromat i smak kokosa. Zastosowanie oleju kokosowego: spożywcze: do smarowania pieczywa, do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach, wzbogaca smak potraw kuchni orientalnej, w kosmetyce: dzięki zawartym substancjom doskonale odżywia i nawilża skórę, sprawdza się jako balsam lub jako krem do rąk, wzmacniająca maska do włosów o właściwościach wzmacniających i przeciwłupieżowych, wykazuje również właściwości antyseptyczne (wspomaga gojenie ran) i stosowany jest w niektórych schorzeniach dermatologicznych. Zastosowanie oleju kokosowego: spożywcze: do smarowania pieczywa, do smażenia i pieczenia w wysokich temperaturach, wzbogaca smak potraw kuchni orientalnej, w kosmetyce: dzięki substancjom nawilżającym doskonale odżywia skórę, sprawdza się jako krem do rąk, wzmacniająca maska do włosów o właściwościach wzmacniających i przeciwłupieżowych, wykazuje również właściwości antyseptyczne (wspomaga gojenie ran) i stosowany jest w niektórych schorzeniach dermatologicznych. Kraj pochodzenia: Filipiny Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 3700 kJ/ 900 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 99,85 g 90 g Węglowodany: - cukry 0 g 0 g Białko 0 g Sól 0 g W ofercie posiadamy także: Olej z pestek dyni Olej z wiesiołka Olej z czarnuszki Olej słonecznikowy Olej lniany Olej rokitnikowy Olej rydzowy Olej konopny