Słonecznik łuskany to elementem racjonalnej diety! Pestki słonecznika są źródłem witamin (witaminy E i witamin z grupy B) i minerałów (magnez, wapń, żelazo, cynk, miedź, mangan, selen). Posiadają wysoką zawartość białka i wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Miedź pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mangan wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Selen pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Jak spożywać słonecznik łuskany? Pestki mogą być spożywane samodzielnie jako przekąska. Można dodawać je do musli, jogurtów, ciastek, domowego pieczywa, a także do sałatek. Kraj pochodzenia: Bułgaria/Mołdawia (w zależności od dostępnej partii) Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2429 kJ/ 580 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 52 g 4,5 g Węglowodany: - cukry 11 g 2,6 g Białko 21 g Sól 0,02 g