Siemię lniane, czyli nasiona lnu są źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. W sklepach można kupić siemię lniane całe i zmielone. Najlepiej jest samodzielne mielić nasiona tuż przed spożyciem. Zmielone wcześniej nasiona szybko się utleniają i tracą wartości odżywcze. Zalecane dzienne spożycie: 2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość. Jak spożywać siemię lniane? Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion. Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia. Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion. Kraj pochodzenia: Ukraina Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza produktu W 100 g Wartość energetyczna 2071 kJ / 499 kcal Tłuszcz W tym kwasy tłuszczowe nasycone 31 g 2,36 g Węglowodany W tym cukry 17 g 0,3 g Błonnik 18 g Białko 28,9 g Sól 0,2 g SKŁADNIKI MINERALNE Magnez 291 mg Żelazo 17 mg Cynk 7,8 mg *Zawartość soli wynika wyłącznie z obecności naturalnie występującego sodu.