W kuchni Wschodu z nasiona sezamu wykorzystuje się do ozdabiania pieczywa, ciastek, oraz do wyrobu słodyczy. Pozyskuje się z niego olej sezamowy. W Japonii prażonym sezamem posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się go do sosów. Sezam dodaje oryginalnego smaku i aromatu naszym potrawom. Sezam ma wysoką zawartość białka (prawie tyle co kurze jajo). Jest również źródłem składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Magnez i potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Kraj pochodzenia: Indie/Nigeria *Kraj pochodzenia zależy od aktualnej partii produktu. Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2504 kJ/ 598 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 51 g 6,9 g Węglowodany: - cukry 16,3 g 0 g Białko 26,4 g Sól 0,03 g