Ksylitol z Finlandii firmy Danisco Ksylitol fiński – cukier brzozowy (1kg) Ksylitol jest nazywany cukrem brzozowym ze względu na jego pochodzenie. Pozyskiwany jest z kory brzozy. Ta naturalna substancja słodząca jest dla nas zdrową alternatywą, gdyż smakiem i wyglądem przypomina zwykły cukier biały. Ma bardzo niski indeks glikemiczny. Cukier brzozowy może być używany do wypieków i przetworów owocowych ze względu na jego odporność na działanie wysokich temperatur. Ksylitol z kory brzozy w kuchni Jeśli planujesz zdrowo się odżywiać to spróbuj ograniczyć "cukier" i najlepiej zastąp go ksylitolem. Ksylitol nadaje się do różnego rodzaju wypieku tradycyjnych ciast, ciasteczek, jak i przygotowywania potraw, deserów i napojów przyrządzanych na zimno. Z dodatkiem ksylitolu możemy upiec tradycyjną szarlotkę, zrobić zdrowe orkiszowe ciastka maślane i osłodzić energetyczny koktajl z jarmużu. W procesie podgrzewania i pieczenia staje się słodszy nawet o 50 proc., dlatego do wypieków dodajemy go o połowę mniej niż tradycyjnego cukru. Stosowanie ksylitolu zamiast cukru prowadzi do mniejszego wzrostu poziomu glukozy we krwi po ich spożyciu, niż po spożyciu żywności/napojów zawierających cukier. Ksylitol cukier z brzozy - składniki: ksylitol krystaliczny 100% Zalecana porcja do spożycia: Dawki należy zwiększać stopniowo, zaczynając od połowy łyżeczki do herbaty. Maksymalna dawka dzienna to 40 gram dla osoby dorosłej. Ostrzeżenie dotyczące bezpieczeństwa Bez stopniowego przyzwyczajenia organizmu do ksylitolu można wywołać efekt przeczyszczenia. Nie można podawać go dzieciom poniżej 3 roku życia. Ksylitol a zakwaszenie organizmu Ksylitol różni się od innych substancji słodzących (sorbitol, fruktoza czy glukoza), tym że w organizmie daje odczyn zasadowy, a nie kwasowy jak cukier. Warto jest ograniczyć cukier dla własnego zdrowia. Kraj pochodzenia: Finlandia Specyfikacja produktu Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1000 kJ/ 240 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g Węglowodany: - cukry 99,8 g 0,2 g Błonnik 0 g Białko 0 g Sól 0,1 g