ASKORBINIAN SODU - CHARAKTERYSTYKA Askorbinian sodu, inaczej zwany solą sodową kwasu askorbinowego, ma postać bezzapachowego ziarnistego lub krystalicznego proszku o barwie białej, mającej skłonności do żółknięcia. Charakteryzuje się lekko słonawym smakiem. Askorbinian sodu pełni funkcję przeciwutleniacza, regulatora kwasowości oraz stabilizatora. Askorbinian sodu jest źródłem witaminy C Jeden gram askorbinianu sodu zawiera 889 mg kwasu askorbinowego (witamina C) i 111 mg sodu. Witamina C odgrywa bardzo istotną rolę w funkcjonowaniu całego organizmu: wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego w trakcie ćwiczeń fizycznych i po nich, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości i skóry, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, zwiększa przyswajanie żelaza. Zastosowanie: do solanek peklujących, chroni przed brązowieniem obranych owoców i przetworów z jasnych warzyw, stabilizuje naturalną barwę mięsa, wpływa na polepszenia wartości wypiekowej mąki i jakości pieczywa, zapobiega zmianie zapachu w napojach, sokach, konserwach i mrożonkach. Utrzymuje również klarowność soków i wina w czasie przechowywania. Wzbogaca w witaminę C produkty dietetyczne oraz odżywki dla dzieci. Kraj pochodzenia: Chiny