Estragon tworzą wysuszone liście bylicy estragonu (bylica draganek), rośliny uprawianej w klimacie umiarkowanym i śródziemnomorskim. Ta aromatyczna przyprawa odznacza się specyficznym słodkawym zapachem i lekko gorzkim smakiem. Francuzi nazywają go królem przypraw. Estragon można stosować zamiast soli, ponieważ nadaje potrawom słony smak, ale nie podwyższa ciśnienia krwi. Estragonu, należy dodawać do potraw na koniec gotowania. Dodatkowo składniki zawarte z zielu estragonu pozytywnie wpływają na poprawę apetytu oraz pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Zastosowanie estragonu:Estragon świetnie nadaje się i komponuje do białych mięs, drobiu, twarogów, farszów i masła ziołowego oraz do warzyw, sosów (np. do sosu tatarskiego). Suszony Estragon ma szerokie zastosowanie w kuchni bez mięsnej, dlatego tak często pojawia się w przepisać wegetariańskich. Stanowi niezastąpiony składnik kiszonek warzywnych. Poprawia smak różnych dań oraz nadaje jędrność i trwałość kiszonym ogórkom. Świetnie komponuje Kraj pochodzenia: Polska