Czosnek to używany jest jako przyprawa oraz jako roślina lecznicza. Charakteryzuje się silnym i długotrwałym zapachem oraz ostrym i gryzącym smakiem. Jest niezastąpionym dodatkiem do tłustego, wieprzowego mięsa. Już odrobina czosnku podnosi smak potraw. Zastosowanie czosnku mielonego: Idealnie komponuje się z mięsem baranim, wieprzowym, drobiem i dziczyzną. Nadaje aromat szynce, kiełbasie i pasztetom. Można go łączyć z warzywami, takimi jak pomidor, ogórek, groch, papryka, bakłażan, cukinia. Dodaje się go również do zup i sosów. Kraj pochodzenia: Chiny/Indie Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1786 kJ/ 422 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 1,3 g 0,03 g Węglowodany: - cukry 81,5 g 1,3 g Błonnik 16 g Białko 10,3 g Sól 0,04 g