Nasiona czarnuszki stosuje się jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, któremu nadają wyraźnego, charakterystycznego smaku i aromatu. Czarnuszka, zwana czarnym kminkiem wykorzystywana jest także do aromatyzowania win oraz do przetworów warzywnych. Niegdyś nasiona czarnuszki sprawdzały się jako zamiennik pieprzu stosowany przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w medycynie ludowej i homeopatii. Można z nich sporządzać napary lub przyjmować w postaci zmielonej. Jak wykonać napar z czarnuszki? W tym celu należy łyżeczkę nasion zalać 2 szklankami wody i gotować przez 15 minut. Pić kilka razy dziennie po pół szklanki. Jak spożywać zmielone nasiona? Zmielone nasiona czarnuszki spożywa się 2-3 razy dziennie po mniej niż pół łyżeczki popijając wodą. Nie wolno przekraczać dziennej dawki. Kraj pochodzenia: Indie/Syria (w zależności od dostępnej partii)