Cynamon to wysuszona kora drzewa z rodziny Lauraceae uprawianego w Azji Południowo-Wschodniej. Cynamon jest niezwykle aromatyczną przyprawą o bardzo intensywnym zapachu. Posiada słodko-korzenny, lekko piekący smak. Cynamon używa się do przyprawiania potraw słodkich takich jak: zupy owocowe, ciasta, kompoty, kisiele, galaretki, kremy, ciasta, twarogi, budynie. Idealnie komponuje się z pieczonym jabłkiem, ryżem, jagnięciną i grzanym winem. Cechą charakterystyczną dla kory cynamonowca jest możliwość występowania białego nalotu. Biały nalot, który może się pojawić nie oznacza, że produkt jest stary lub spleśniały. Laski cynamonu mają długość: 4 - 6 cm Kraj pochodzenia: Indonezja/Wietnam Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Szczególnie polecamy poranną kawę lub herbatę z cynamonem: należy dodać laskę cynamonu do porannej kawy/herbaty, która da nam zastrzyk energii na cały dzień.