Cynamon cejloński (Cinnamonum vera) jest gatunkiem pochodzącym z Cejlonu. Uprawiany jest w krajach o klimacie tropikalnym, w Afryce, Azji, Ameryce Środkowej i Południowej. Korę cynamonowca pozyskuje się 2-3 razy w roku, następnie zostaje ona poddana obróbce i procesowi czyszczenia. Dzięki tym procesom nabiera ciemnej barwy i zawija się z obu stron. Jako surowiec kora cynamonowca wykorzystywana jest jako przyprawa. Otrzymywany z niej olejek cynamonowy znajduje zastosowanie w cukiernictwie i przemyśle gorzelniczym. Zastosowanie cynamonu Cynamon cejloński może być stosowany jako dodatek do ciast, deserów, kawy oraz jako przyprawa do grzanego piwa lub wina. Składniki: 100% cynamon cejloński mielony Kraj pochodzenia: Sri Lanka Masa netto: 500g Sposób przechowywania: Najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1053 kJ/ 255 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 3,19 g 0,65 g Węglowodany: - cukry 25,55 g 2,17 g Błonnik 54,3 g Białko 3,89 g Sól 0,06 g