Nasiona Chia – Szałwia Hiszpańska Pochodząca z Meksyku i Gwatemali szałwia hiszpańska, a głównie jej nasiona, posiada wiele właściwości zdrowotnych. Warto więc by znalazła się w menu każdego. Można ją dodawać do różnych dań, m. in.: koktajli, sałatek, kasz, musli lub w postaci rozdrobnionej do zagęszczania zup. Zalecane dzienne spożycie: Zalecane dawkowanie to 3 łyżeczki dziennie dla osoby dorosłej. Ze względu na właściwości oczyszczające należy uzupełniać wodę (ok. 2 litrów dziennie). Jak spożywać nasiona chia? Maksymalne dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 15 g (ok. 3 łyżeczki). Można nimi posypywać sałatki czy dodawać do deserów. Spożywając nasiona chia należy pić 2 litry wody dziennie. Najlepsze efekty otrzymamy spożywając pianko-galaretkę, którą sporządza się w stosunku 9:1. Na 9 części wody dajemy 1 część nasion. Pianko-galaretkę możemy przechowywać w lodówce, jednak najpożywniejsza jest gdy jest świeża. Można ją dodawać do jogurtów, owsianek, dżemów w stosunku pół na pół. Otrzymamy wówczas danie o łagodnej teksturze. Pianka jest naturalnym emulgatorem, można ją dodawać do dań zamiast tłuszczu, wtedy najlepiej ją wykonać w stosunku 8:1 Jak sporządzić pudding z nasion chia? Aby otrzymać pudding należy wlać do naczynia 9 łyżek wody i wsypać płaską łyżeczkę nasion, wymieszać trzepaczką, aby nie było grudek i odstawić na 10 min. Ponownie wymieszać. Po tym czasie spożyć powstałą pianko-galaretkę, popijając ją szklanką wody. Składniki: nasiona chia 100% Kraj pochodzenia: Paragwaj/Peru/Boliwia/Argentyna/Meksyk ( w zależności od dostępnej partii) Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2096 kJ/ 505 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 31 g 3,3 g Węglowodany: - cukry 25 g 0 g Błonnik 23 g Białko 20 g Sól 0,04 g