Żurawina jest owocem o cierpko-słodkim smaku. Suszona żurawina cechuje się soczystą barwą i wspaniałym smakiem. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Żurawina suszona idealnie komponuje się z mięsem duszonym lub pieczonym indykiem. Niektórym z Was pewnie kojarzy się z przepysznym domowym deserem w postaci słodko-kwaśnego kisielu lub jako konfitura z owoców żurawiny.WIELKA MOC ZAMKNIĘTA W MAŁYCH OWOCACH ŻURAWINY Owoce żurawiny to naturalne bogactwo substancji odżywczych. Zawierają one w sobie cenny składnik tj. beta karoten, który w organizmie przekształca się w witaminę A. Zawiera również witaminę C, która wspomaga odporność organizmu. Witaminę E, mocny przeciwutleniacz, który przyczynia się m.in. do opóźniania procesów starzenia. Nie bez przyczyny nazywana witaminą młodości. Żurawina zawiera ponadto związki mineralne takie jak: sód , potas niezbędny dla prawidłowej pracy serca, oraz selen wpływający korzystnie na pracę tarczycy i układ odpornościowy. NATURALNY ŚRODEK NA ZAPALENIE PĘCHERZAŹródłem infekcji dróg moczowych najczęściej są bakterie, które powodują stany zapalne. Żurawina zmniejsza przyczepność tych bakterii do ścianek dróg moczowych, jednocześnie obniżając ich poziom w moczu. To właśnie dzięki właściwościom moczopędnym i wypłukującym, żurawina może zmniejszać podatność na zapalenie dróg moczowych. Chroni także przed nawrotami tej choroby, więc osoby mające skłonność do infekcji dróg moczowych powinny spożywać ją profilaktycznie. Nasza żurawina nie jest modyfikowana genetycznie (Non-GMO)! Składniki: żurawina (60%), cukier (39%), olej słonecznikowy (1%). Kraj pochodzenia: Kanada/USA (w zależności od dostępnej partii produkcyjnej). Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1495 kJ / 353 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g 0,0 g Węglowodany: - cukry 84 g 67 g Błonnik 5 g Białko 0,5 g Sól 0,01 g #szkoła