Tymianek zwany inaczej macierzanka ( thymus vulgaris ). Charakteryzuję się orzeźwiającym smakiem z nutą pikanterii. Idealnie komponuje się z innymi ziołami kolendrą i szałwią a także z czosnkiem, cebulą, liściem laurowym i zieloną pietruszką. Wchodzi w skład mieszanek przyprawowych np. zioła prowansalskie. Zastosowanie tymianku: idealnie sprawdza się w daniach kuchni francuskiej, włoskiej oraz greckiej. Można go dodać do chleba, masła ziołowego, majonezu ziołowego, a także do mięsa, ryb i warzyw. Nadaje wyrazisty ton marynatom, mięsu i zupom. Pomaga w trawieniu dlatego warto go dodać do warzyw strączkowych czy tłustych dań. Napar z tymianku: 1 kopiastą łyżeczkę zioła zalać 250 ml wody i pozostawić na pół minuty aby herbata się zaparzyła. Taki napar możemy pić jako herbatkę lub do płukania jamy ustnej czy gardła. Kraj pochodzenia: Polska/Egipt