Ryż dziki, zwany również indiańskim, charakteryzuje są długimi ziarnami o ciemnobrązowej barwie. Ryż dziki nie jest odmianą ryżu lecz rodzajem rośliny wiechlinowatej, czyli trawy pochodzącej z Ameryki Północnej. Ryż dziki polecany jest do dań mięsnych - dobrze komponuje się z dziczyzną, sałatek oraz do dań kuchni wegetariańskiej. Jak gotować ryż dziki? Przed gotowaniem ryż brązowy należy wypłukać pod zimną wodą. Wlać 4 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 45-60 min., aż ryż pęknie. Składniki: ryż dziki Kraj pochodzenia: USA Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1580 kJ/ 360 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 1 g 0,2 g Węglowodany: - cukry 74,9 g 2,5 g Błonnik 6,2 g Białko 14,7 g Sól 0 g