Pieprz cayenne uprawiany jest przede wszystkim w Indiach, wschodnich regionach Afryki, Stanach Zjednoczonych oraz w Meksyku. Pieprz cayenne, inaczej pieprz kajeński jest to wysuszony i zmielony proszek z nasion i strąków różnych odmian papryczek chilli. W smaku jest bardzo podobna do znanej w Meksyku papryczki jalapeno. Charakteryzuje się czerwoną lub czerwono-brunatną barwą i ostrym smakiem. Zawarta w pieprzu kapsaicayna, odpowiada zarówno za smak jak i właściwości pieprzu. Pieprz cayenne ma szerokie zastosowanie w kuchni. Może stanowić zarówno dodatek do potraw z jaj, potraw z grilla, jak i mięs pieczonych, duszonych oraz do gulaszu. Sprawdza się jako panierka do kurczaka. Paprykę cayenne można również dodawać do sosów, dressingów i zup. Jest składnikiem wielu mieszanek przyprawowych. Pieprz cayenne można dodawać do sosów, dressingów i zup. Przyprawia się nim także różne gatunki mięsa, ryby oraz owoce morza, np. kraby i krewetki. Można go także z powodzeniem dodawać do czekolady. Należy jednak uważać z ilością, ponieważ już maleńka szczypta potrafi zamienić smak na bardzo ostry.Przyprawę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, chroniącym ją przed światłem. Pieprz cayenne (papryka cayenne) ma również właściowości prozdrowotne.Dzięki wysokiej zawartości kapsaicyny która ma właściwości rozgrzewające, przyśpiesza przemianę materii, a co za tym idzie - proces odchudzania. Wykazuje także działanie bakteriobójcze i może zapobiegać niektórym rodzajom zatrucia pokarmowego. Skala ostrości: 40,000 SHU Skala ostrości - pikantności danej papryki podawana jest w tzw. skali Scoville’a (oznaczanej skrótem SHU). Skala pozwala określić ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Kraj pochodzenia: Chiny/Hiszpania (w zależności od aktualnej partii)