Pestki dyni - smaczna i zdrowa przekąska Smakiem dyni i jej zdrowotnymi właściwościami możemy się cieszyć w szczególności jesienią, zaś pestki dyni możemy spożywać przez cały rok. Najchętniej spożywamy prażone pestki dyni lub surowe. Najbardziej znanymi odmianami dyni jest dynia zwyczajna i dynia piżmowa. Dlaczego warto jeść pestki dyni? Pestki dyni zawierają cenne witaminy, fitosterole oraz składniki mineralne. Zawarty w nich m.in. magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Pestki dyni z naszej oferty, pochodzą z dyni bezłupinowej oleistej, austriackiej odmiany - Gleisdorfer Olkürbis. Pestki dyni można dodać do musli lub owsianki. Uprażone pestki dyni będą doskonałym dodatkiem do sałatki. Sprawdzą się także jako dodatek do deserów, wypieku pieczywa czy ciastek. Kraj pochodzenia: Polska Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość energetyczna 2428 kJ / 586 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 48 g 8,7 g Węglowodany: - cukry 1,5 g 1,3 g Błonnik 0 g Białko 34 g Sól 0,0021 g