Pektyna jest to składnik błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. W stanie naturalnym występuje w ścianach komórkowych owoców i warzyw. Nasza pektyna niskosłodzona (amidowana) pozyskiwana jest ze skórek cytrusów, które posiadają największe stężenie pektyn o zawartości ok. 20-30% m/m1. Dlaczego warto wybierać pektynę amidowaną?Pektyna (amidowana) cytrusowa to produkt 100% naturalny. Zawiera ona mniejszą ilość grup metylowych, przez co żeluje w szerszym zakresie pH 3,0 oraz wymaga mniejszej zawartości cukru (stężenie na poziomie 65%). Pektyna amidowana jest wykorzystywana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Posiada właściwości żelujące i zagęszczające. W przemyśle spożywczym pektyny dodaje się różnego rodzaju wyrobów, od sosów przez dżemy, marmolady do niskokalorycznych deserów czy galaretek. Pektyny pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 6 g pektyn dziennie. Pektyna cytrusowa, niskosłodzona.Sposób użycia: Do przygotowania dżemów zaleca się stosowanie ok 8-16 g pektyny na 1 kg owoców. Pektynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody w temp. ok 60°C i dodać do gotującego się dżemu przed końcem gotowania lub wymieszać z połową szklanki cukru i dodać do dżemu przed końcem gotowania. Przepis na dżem (konfitury):Przygotować 2 kg owoców oraz 1 kg cukru, do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować.Odważoną pektynę – 30 g wymieszać z jedną szklanką cukru i wsypać do gotujących się owoców intensywnie mieszając.Gotować 3 – 5 minut.Wsypać pozostałą ilość cukru nie przerywając gotowania. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru przerwać gotowanie, dodać płaską łyżeczkę kwasu cytrynowego – rozpuszczonego w małej ilości gorącej wody, dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików.Pasteryzować dżem przez 20 minut. Składniki: pektyna amidowana (E440ii), dekstroza. Kraj pochodzenia: Polska/ Włochy Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość energetyczna 1130kJ/270 kcal Tłuszcze- w tym tłuszcze nasycone 0 g0 g Węglowodany- w tym cukry 44 g44 g Błonnik 46 g Białko 0,5 g Sól 3,75 g