Papryka ostra jest niezwykle aromatyczną przyprawą o wyrazistym smaku. Papryka korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jest źródłem witaminy C i beta-karotenu oraz wspomaga procesy trawienne. Papryka ostra jest niezastąpioną przyprawą w kuchni węgierskiej, meksykańskiej i indyjskiej. Idealnie komponuje się z drobiem i daniami mięsnymi oraz rybnymi. Można dodawać ją do zup, warzyw, sałatek, serów. Jest naturalnym barwnikiem spożywczym, nadaje piękny kolor sosom, ryżowi, makaronom oraz innym wyrobom mącznym. Papryki nie należy podsmażać zbyt długo, bo zgorzknieje i straci kolor. Skala ostrości: 4,500 SHU Skala ostrości - pikantności danej papryki podawana jest w tzw. skali Scoville’a (oznaczanej skrótem SHU). Skala pozwala określić ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w produkcie. Kraj pochodzenia: Hiszpania Pamiętaj!Nasze naturalne mieszanki przypraw nie zawierają antyzbrylaczy, dlatego mogą się zbrylać. W celu uniknięcia tego zjawiska, należy przechowywać je w lodówce.