Orzech włoski jest gatunkiem drzewa liściastego, które występuje w wielu rejonach Azji, a także w południowo - wschodniej Europie. W Polsce uprawiany jest masowo, można go znaleźć w parku czy też w ogrodzie. Orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy elastyczności naczyń krwionośnych. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 30 g orzechów włoskich dziennie. Orzechy włoskie zawierają wiele cennych witamin i minerałów, m.in.: witaminę B (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia), cynk (pomaga w utrzymaniu zdrowych kości, pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę), magnez (przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego), miedź (pomaga w prawidłowym transporcie żelaza w organizmie, pomaga w ochronie komórek przez stresem oksydacyjnym), potas (pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego), selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie), żelazo (pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, pomaga w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie). Zastosowanie orzechów włoskich: jako dodatek do ciast i deserów, do spożycia jako zdrowa przekąska. Kraj pochodzenia: Polska Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2748 kJ/ 665 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 60 g 6,6 g Węglowodany: - cukry 12 g 9,9 g Błonnik 6,5 g Białko 16 g Sól 0,01 g #włoch