Oregano inaczej znane jako lebiodka pospolita (Origanum vulgare) nazywana jest także majerankiem dzikim i macierzanką wysoką. Charakteryzuje się cierpkim smakiem, idealnie komponuje się z innymi ziołami np. bazylią, tymiankiem lub majerankiem. Wchodzi w skład różnych mieszanek przyprawowych (zioła prowansalskie, pomidor z chilli i oregano). Ciężko sobie wyobrazić tradycyjne włoskie dania bez dodatku oregano!Idealnie pasuje jako dodatek do pizzy, oraz słynnej pasty czyli makaron (spaghetti, farfalle, penne, cannelloni i wiele innych), zapiekanek czy do dań kuchni włoskiej. Nie tylko Włosi używają w swojej kuchni lebiodki pospolitej. W wielu kuchniach świata na przykład w kuchni śródziemnomorskiej w Hiszpanii lub Grecji jak również w kuchni meksykańskiej używa się dużej ilości ziół. Zwłaszcza wspomnianego oregano i innych aromatycznych przyprawa, które mają za zadanie podkreślić smak i aromat potrawy.Zastosowanie oregano:Idealnie komponuje się z warzywami pomidorem, papryką, cebulą czy cukinią. Dobrze komponuje się z serami np. mozzarella, różnymi dniami mięsnymi, rybą i owocami morza. Bardzo dobrze podkreśla smak letnich sałatek i zup. W Grecji często jest wykorzystywana jako dodatek do oliwek w połączeniu z odrobiną czosnku i cytryny. Kraj pochodzenia: Turcja