Spróbuj delikatnych, chrupiących płatków migdałowych Migdałowiec jest rośliną uprawianą w basenie Morza Śródziemnego, a także w Kalifornii. Owoce migdałowca mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik bakalii oraz dodatek do ciast i deserów. Ponadto często przerabiane są na marcepan, a z nasion migdałów tłoczy się bardzo odżywczy olej migdałowy. W kosmetyce olejek migdałowy stosowany jest jako składnik balsamów i kremów. Migdały są doskonałym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały są również źródłem witaminy E i B2. Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Migdały są również źródłem cynku, fosforu, potasu. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Kraj pochodzenia: USA/Hiszpania Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2525 kJ/ 612 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 54 g 4,1 g Węglowodany: - cukry 5,4 g 3,9 g Białko 19 g Sól 0 g #płatki migdałowe