Kwasek cytrynowy to bezwonny, sypki, krystaliczny, przezroczysty proszek. W smaku jest kwaśny i cierpki, ale nie pozostawia posmaku. Funkcja technologiczna: kwas, regulator kwasowości, przeciwutleniacz, stabilizator. Zastosowanie kwasku cytrynowego: Jako czynnik zakwaszający w produkcji napojów, kompotów, dżemów, galaretek. Jako przeciwutleniacz w produkcji majonezów, sosów sałatkowych. Zapobiega ciemnieniu owoców Inne zastosowanie kwasku cytrynowego Dzięki kwaskowi możemy pozbyć się kamienia z czajnika, działa jak odkamieniacz. Należy do czajnika pełnego wody wsypać 3-4 łyżeczki kwasku i zagotować wodę razem z kwaskiem. Po jakimś czasie wypłukać czajnik, który będzie lśnił. Kwasek cytrynowy posiada zalety odświeżające. Usuwa osad po kawie i herbacie z filiżanek i kubków. Można nim również czyścić dłonie np. gdy mamy przebarwienia od jagód, czy buraków. W tym celu należy zastąpić mydło kwaskiem, umyć nim dłonie i opłukać pod bieżącą wodą. Kraj pochodzenia: Chiny/Tajlandia Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 226,1 kJ/ 54 kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g Węglowodany: - cukry 0 g 0 g Błonnik 0 g Białko 0 g Sól 0 g