Kurkuma pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji i już w starożytności używana była jako barwnik i przyprawa. Ma postać kłącza podziemnego korzenia podobnego do imbiru. Dostępna jest w postaci jasnożółtego mielonego proszku, dlatego też należy ją przechowywać w hermetycznie zamkniętym opakowaniu z dala od światła. Kurkuma - jak stosować? Dodawana jest do słodkich potraw nadając im charakterystyczny cierpki smak, stosowana jest również do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz warzyw. Jest składnikiem mieszanki curry, zapewniając jej żółty kolor. Kraj pochodzenia: Indie Kurkuma a rozpuszczalność w wodzie Odnośnie ogólnodostępnych informacji w Internecie, na temat dodawania mąki do kurkumy celem zwiększenia jej objętości i pozostawiania osadu na dnie, informujemy iż: kurkumina, główny składnik zawarty w kurkumie, nie rozpuszcza się wodzie lub rozpuszcza się bardzo słabo. Rozpuszczona w wodzie zawsze pozostawi osad. Natomiast jest rozpuszczalna w alkoholu oraz olejach, m.in. w oliwie z oliwek. Kurkuma jest produktem jednoskładnikowym, nie zawiera żadnych dodatków. Na rynku są dostępne rozpuszczalne w wodzie sole kurkuminy, które pozwalają na jej szersze zastosowanie. W związku z powyższym nie przyjmujemy reklamacji odnośnie powstałego osadu w wyniku rozpuszczenia kurkumy w wodzie.