Mielona kozieradka posiada jasno żółto-brązową barwę oraz silny smak zbliżony do curry. Niektórzy wyczują w niej smak podobny do selera bądź lubczyku, stosuje się ją obficie w kuchni indyjskiej i blisko-wschodniej jak również kuchni wegetariańskiej. Idealnie nadaje się do dań mięsnych – ostry zapach kozieradki, znakomicie urozmaica potrawy z drobiu (np. kurczak w sosie curry). Śmiało można jej użyć przyprawiając, cielęcinę, wołowinę oraz ryby (szczególnie tuńczyka lub makrelę). Przyprawa również świetnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do mięsnych marynat. Można ją doprawić zupy, sałatki, makarony, twarożki, dipy, dressingi i inne rodzaje sosów. W kuchni wegetariańskiej można przyprawiać nią kotlety warzywne (na bazie fasoli i słodkiego batata), pieczone ziemniaki, humus z warzyw strączkowych, potrawy z jaj. Kozieradka jest jedną z najstarszych roślin stosowanych w medycynie, jej cudowne właściwości odkryli już starożytni Egipcjanie. Kraj pochodzenia: Indie/Egipt