Karagen E407 Kappa Otrzymywany jest z wodorostów morskich należących do klasy Rodophyceae. Karagen dostępny w naszym sklepie jest frakcji Kappa. Tworzy mocny i łamliwy żel w wodzie i mleku. Bardzo dobrze wiąże wodę. Funkcja technologiczna karagenu: Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, nośnik. Zastosowanie: Właściwości żelujące i wiązania wody wykorzystuje się do produkcji niecukrowych dżemów, galaretek oraz przetworów mięsnych. Natomiast właściwości stabilizujące wykorzystuje się w wyrobach takich jak: keczupy, napoje, produkty mleczne i mleko-podobne. Służy również do wyrobu żywności niskokalorycznej. Do rozpuszczenia karagen musi być podgrzany do temperatury >75'C. Dawkowanie: 0,5 - 1,5% na 100 kg. Składniki: zagęstnik: karagen, regulator kwasowości: chlorek potasu, dodatek standaryzujący: dekstroza, zagęstnik: guma ksantanowa. Kraj pochodzenia: Hiszpania