• Blog Shop
  • baza sklepów
  • nawigacja
  • Kontakt
  • kody rabatowe
PBI s.c.

Nasi partnerzy

SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
  • Blog Shop
  • baza sklepów
  • nawigacja
  • Kontakt
  • kody rabatowe

Nasi partnerzy

SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
SHOP_NAME
  • Strona główna
  • Zdrowie i uroda
  • kakao ziarno całe surowe 1 kg

kakao ziarno całe surowe 1 kg

kakao ziarno całe surowe 1 kg

43,90 PLN

Przejdź do sklepu
Ziarna kakao są surowymi owocami (inaczej zwanymi orzechami) kakaowca, drzewa pochodzącego z tropikalnych lasów Ameryki Południowej. Obecnie kakaowiec uprawiany jest również w niektórych rejonach Afryki oraz Azji. Ziarna kakaowca zaliczane są do tzw. żywności Superfood, czyli produktów nieprzetworzonych mających dobroczynny wpław na nasz organizm. Zarówno na skalę przemysłową, jak i domowego użytku, z ziaren kakaowca wytwarza się kakao, masła kakaowe oraz czekoladę. Surowe ziarna kakao nadają się jako dodatek do deserów, polewy czekoladowej, czekolady czy kawy. Świeże ziarno kakaowe jest miękkie, gorzkie, pozbawione aromatu i otoczone jest miąższem. Aby ziarna miały odpowiedni zapach, barwę i smak, poddawane są fermentacji. To najważniejszy etap w produkcji ziarna wysokiej jakości. Fermentacja powoduje zanik zdolności kiełkowania ziarna, a także zmniejsza goryczkę i rozwija zaczątki typowego aromatu kakao. Ziarno po fermentacji zawiera aż 60% wody, następnie zostaje poddane suszeniu, naturalnie na słońcu lub sztucznie. Po wysuszeniu zawartość wody spada do 5-7%, a zmiany chemiczne, które nastąpiły w ziarnie podczas fermentacji zostają utrwalone. W ten sposób powstaje surowe ziarno kakaowe o specyficznym aromacie, na który składa się kilkaset różnych związków.   Sposób użycia: Surowych ziaren kakao można użyć do przygotowania kubka aromatycznego kakao, prawdziwej domowej czekolady lub spożywać je bez żadnej obróbki, jako naturalną i zdrową przekąskę. Kraj pochodzenia: Peru/Wenezuela/Ekwador/Madagaskar   Uwaga! Ziarna kakao poddane fermentacji posiadają naturalny biały nalot oraz specyficzny zapach. Nie jest to efekt zepsucia się ani pleśń a naturalne zjawisko. W związku z powyższym reklamacje z tego względu nie będą przyjmowane.   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2621 kJ/ 626kcal Tłuszcz: - kwasy tłuszczowe nasycone 51 g 30 g Węglowodany: - cukry 29,4 g 15 g Białko 12,4 g Błonnik 15 g Sól 0,1 g  
acerola ekstrakt 100g

acerola ekstrakt 100g

14,90PLN
zobacz więcej
acerola ekstrakt 500g

acerola ekstrakt 500g

49,90PLN
zobacz więcej
askorbinian sodu 1 kg

askorbinian sodu 1 kg

37,80PLN
zobacz więcej
babka jajowata łuski 1 kg

babka jajowata łuski 1 kg

47,90PLN
zobacz więcej

Informacje

  • Kontakt
  • Regulamin dla użytkownika serwisu
  • Polityka prywatności i plików cookies

Social media

Copyright © 2023
Oprogramowanie serwisu: AptusShop Projekt i strony: Aptus.pl
PBI s.c.
Szukaj