Guma guar E 412 Otrzymywana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba L. występującej na terenach Indii i Pakistanu. Ma postać proszku barwy biało-szarej do żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie. Funkcja technologiczna gumy guar: Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator i nośnik. Guma guar w diecie bezglutenowej W diecie bezglutenowej używana jest ze względu na swoje właściwości zagęszczające. Nadaje wyrobom jednolitą strukturę, dlatego chętnie dodawana jest do bezglutenowych wypieków. Zastosowanie: Wykorzystywana jest w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych, mrożonych owoców, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w wyrobach garmażeryjnych, konserwach i serach topionych. Sposób użycia: Stosować dawkę najniższą niezbędną do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego. Kraj pochodzenia: Indie Doktor SkoczylasMarek SkoczylasLeczenie cukrzycyObniża Cholesterol#doktorskoczylas