Garam masala to mieszanka przypraw, używana przede wszystkim w kuchni indyjskiej. Wszystkie przyprawy mieszanki, za wyjątkiem gałki muszkatołowej, są oddzielnie prażone, a następnie mielone. W zależności od upodobań, przyprawa garam masala może zawierać przyprawy takie jak: anyż, chilli w proszku, cynamon, kardamon czy koper włoski, kolendrę lub odrobinę pieprzu czarnego a także goździki. W zależności od regionu i lokalnej tradycji liczba przypraw występujących w garam masala może być różna. Zastosowanie: polecana jest do dań mięsnych, przede wszystkim wieprzowiny, dziczyzny oraz drobiu. Doskonale komponuje się z warzywami oraz różnymi sosami, może być również składnikiem marynaty. Mieszankę garam masala należy dodać pod koniec gotowania, aby wydobyć z niej cały aromat. Składniki: pieprz czarny, kmin rzymski, cynamon, goździk, gałka muszkatołowa, kolendra, liść laurowy. Kraj pochodzenia: Polska