Cytrynian sodu E 331 (iii) Otrzymywany jest w wyniku reakcji kwasu cytrynowego z wodorotlenkiem lub węglanem sodu. Ma postać krystalicznego proszku, białych lub bezbarwnych kryształków. Jest bezzapachowy i charakteryzuje się słonawym posmakiem. Ponad to jest bardzo higroskopijny i łatwo rozpuszcza się w wodzie. Cytrynian sodu pełni funkcję: regulatora kwasowości, stabilizatora, przeciwutleniacza, substancji buforującej oraz emulgatora. Cytrynian sodu w kuchni molekularnej: Pozwala zredukować kwasowość w procesie sferyfikacji - dzięki temu pomaga uzyskać żelowe kuleczki o różnych smakach charakteryzujące się rozpływającą zawartością. W efekcie końcowym możemy uzyskać idealny kawior np. z warzyw czy owoców. Zastosowanie: Stosowany jest do produkcji dżemów, konfitur, galaretek, wyrobów cukierniczych, napojów bezalkoholowych, zagęszczonego mleka i śmietanki, produktów serowarskich, konserw mięsnych, kiełbas, tłuszczy roślinnych i zwierzęcych i majonezów. Kraj pochodzenia: Chiny