Chaber bławatek to roślina zielna z rodziny astrowatych. Od stuleci stosowana w medycynie naturalnej ze względu na łagodne działanie przeciwzapalne oraz moczopędne. Bławatek to także naturalny barwnik używany od wieków do wytwarzania niebieskiej farby, którą barwiono wełnę. Chaber jest również składnikiem kosmetyków pielęgnacyjnych - bławatek łagodzi objawy łupieżu, trądziku i cery naczynkowej. Susz z bławatka wykorzystywany jest także do produkcji herbat typu Earl Grey. Z suszu można przygotować aromatyczną ziołową herbatkę, którą można dosłodzić miodem. Kilka płatków dodanych do herbaty czarnej lub zielonej nada jej delikatnego ziołowego aromatu. Płatki bławatka są jadalne, ich głęboki kobaltowy kolor urozmaici takie dania jak: torty, desery, sałatki a także lemoniadę. Sposób użycia: 1-2 łyżeczki płatków zalać szklanką wrzącej wody. Pod przykryciem 10 minut. Składniki: suszony bławatek Kraj pochodzenia: Polska/Albanii