Moringa nazywana "cudownym drzewem" pochodzi z południowo-zachodnich Indii. Dzięki odporności na suszę uprawiana jest w Afryce, Azji i Ameryce Południowej. Zawiera wysoką zawartość białka. BIO MORINGA OLEIFERA SUPLEMENT DIETY Moringa - dlaczego warto ją spożywać? Warto spożywać moringę, gdyż zawiera: 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcza, 4 razy więcej wapnia niż mleko, 4 razy więcej witaminy A niż w marchewka, 3 razy więcej potasu niż banany, 2 razy więcej białka niż jogurt. Jak spożywać moringę? 1 łyżeczkę proszku (3g) wymieszać z wodą lub innym płynem. Moringę można dodawać m.in. do jogurtów, owsianek czy koktajli. Zalecana dzienna porcja do spożycia: do 6 g dziennie. Kraj pochodzenia: Chiny/Indie/Kenia Tabela wartości odżywczych w 100 g Wartość energetyczna 1032 kJ/ 246 kcal Tłuszcz- 2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g Węglowodany- 19 g w tym cukry 8 g Błonnik 22 g Białko 27 g Sól 0 g Ca (mg) 2,003.0 Mg (mg) 368.0 P (mg) 204.0 K (mg) 1,324.0 Cu (mg) 0.6 Fe (mg) 28.2 S (mg) 870.0 Witamina B - karoten (mg) 16.3 Witamina B1: tiamina (mg) 2.6 Ryboflawinę witaminę B2 (mg) 20.5 Witamina B3 nikotynowego (mg) 8.2 Kwasu askorbinowego, witaminy C (mg) 17.3 Witaminy E, octan tokoferolu (mg) 113,0 Dlaczego warto spożywać produkty superfood i co oznacza to tajemnicze hasło? Pomimo tego, iż jesteśmy narodem konsumpcyjnym coraz świadomiej dokonujemy wyboru tego, co pojawi się na naszym talerzu. Do naszych koszyków w supermarkecie nie trafiają już przypadkowe produkty. Znajdujemy czas na dokładnie przeanalizowanie etykiet. Stajemy się stałymi klientami sklepów ze zdrową żywnością, bo właśnie tam chcemy znaleźć produkty naturalne i nieprzetworzone. Taka jest właśnie żywność Superfood – nieprzetworzona. Produkty Superfood są już powszechnie dostępne, dlatego zachęcamy do stopniowego wprowadzania ich do codziennej zrównoważonej diety.