Alginian sodu (E401) to caÅ‚kowicie naturalna substancja, którÄ… uzyskuje siÄ™ z alg brunatnic. Substancja ta jest bezbarwna i bezsmakowa. Do jego zadaÅ„ należy nadanie potrawom odpowiedniej gÄ™stoÅ›ci i wytrzymaÅ‚oÅ›ci. Alginian sodu  jest używany jako zagÄ™stnik, substancja żelujÄ…ca lub stabilizator do wyrobów m.in.: sosów, syropów, napojów owocowych, dżemów, galaretek, cukierków, majonezów. Dobrze wiąże wodÄ™ i Å‚atwo pÄ™cznieje.   Alginian sodu w kuchni molekularnej Wykorzystuje siÄ™ jego wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci żelujÄ…ce. Po dodaniu go do zimnej wody zsiÄ…dzie siÄ™ prawie tak samo jak żelatyna. Alginian w poÅ‚Ä…czeniu z chlorkiem wapnia wykorzystywany jest do kuleczkowania.Powoduje on, że struktura żelowa jest mocniejsza i twardsza. Reakcje tÄ… wykorzystuje siÄ™ do tworzenia kawioru, czy ravioli.   Kraj pochodzenia: Chiny Â